Lenen voor een huis nooit zo goedkoop | Heritage Vastgoed

Lenen voor een huis nooit zo goedkoop

De dag van vandaag lijkt kopen wel een stuk interessanter dan huren. De rente staat historisch laag!!

1,28% om precies te zijn. Dit is het tarief waaraan een klant bij KBC een hypothecaire lening op 20 jaar afsloot. Er is nooit eerder zo’n laag tarief gezien voor dat soort lening volgens Spaargids.be. Eind vorige maand werd het record van februari 2016 verbroken met een rente van 1,29%. Op vandaag zakt de rente dus nog lager!

Volgens de rentebarometer van advieskantoor Immotheker bedraagt de gemiddelde vaste hypotheekrente op 20 jaar 1,78%. Natuurlijk heeft niet iedereen automatisch recht op zo’n lage rente. Dit varieert van de ene persoon tot de andere en hangt grotendeels af van het dossier en de persoonlijke situatie. U kan dit rentetarief enkel behalen als u een waterdicht en correct dossier kan voorleggen. En misschien wel het belangrijkste: u moet minsten 20% van de aankoop zelf financieren!

Hoe komt het nu dat de rente zo laag staat? Dit is het gevolg van het lagerentebeleid van de Europese Centrale Bank (ECB) in combinatie met de dalende marktrente. Een gevolg hiervan is onder andere de tienjaarsrente die in België sinds begin dit jaar gehalveerd is van 0,78% naar 0,40%.

Voor degenen die op vandaag al een lening hebben lopen is het zeker interessant om te informeren voor een herfinanciering. Als u in 2016 of later een lening afsloot zal dit weinig effect hebben aangezien de rente toen al laag stond. Maar voor wie een lening heeft van voor 2016 kan dit zeker interessant zijn!

Let wel! De Nationale Bank waarschuwde onlangs dat de banken te soepel zijn met het verstrekken van woonkredieten. Als het afsluiten van te grote en te goedkope leningen blijft aanhouden zal de Nationale Bank ingrijpen. Maar dit is momenteel zeker nog niet van toepassing.

Nu de leningen zo laag staan is het misschien het perfecte moment om een eigendom aan te kopen. Neem zeker eens een kijkje in ons aanbod, misschien hebben wij uw droomwoning wel in portefeuille!